Skip to main content

Genk – Gedeputeerde van Economie en voorzitter POM Limburg Tom Vandeput, CEO van Port of Limburg Benjamin Hermans, CCO van H.Essers Pascal Vranken en General Manager Industrial Real Estate van Group Machiels Wesley Mazzei hebben vandaag een inkijk gegeven in de werken aan de nieuwe binnenvaartterminal in Genk.

De terminal is bedoeld voor de overslag van containers van vrachtwagens op binnenvaartschepen en vice versa. Hiermee wordt de 430 meter lange kade aan het Albertkanaal, door de Vlaamse Waterweg gebouwd, ontsloten op het wegennet.  “De containerterminal wordt gerealiseerd met de inzet van 1,5 miljoen euro EFRO-middelen. Van bij de start van onze economische toekomststrategie SALKturbo hebben we dit project opgenomen als een hefboomproject. De investering geeft nieuwe duurzame groeikansen voor de Limburgse logistieke sector, aldus Tom Vandeput.”

 Dé logistieke poort van Limburg

De Ford-fabriek was ooit het paradepaardje van de Limburgse economie. Amper 10 jaar na de aankondiging van de sluiting is de site getransformeerd tot een logistieke hotspot, Logistics Valley Flanders. Gedeputeerde van Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “De hypersnelle reconversie van de site is een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen. De snelle sanering en herontwikkeling van de industriegrond was in 2014 opgenomen als een SALK-actie. Deze actie kan in 2024 worden afgevinkt dankzij de goede samenwerking tussen Vlaanderen, de stad Genk, de Vlaamse Waterweg en POM Limburg. Het is vooral de investeringsbereidheid van de grote Limburgse logistieke spelers zoals Port of Limburg, H.Essers en Genk Green Logistics die de site hebben omgevormd tot dé logistieke poort van Limburg.”

Wesley Mazzei, General Manager Industrial Real Estate Group Machiels:
“De ontwikkeling van POL aan het Albertkanaal is een cruciale stap in de versterking van de transportinfrastructuur in Limburg en de bredere Euregio. Dankzij de strategische ligging nabij de Duitse grens en de multimodale ontsluiting via snelwegen, spoor en water, biedt POL een oplossing voor de toenemende congestieproblemen en fungeert het als een essentiële logistieke hub voor de verbinding tussen zeehavens van Antwerpen en Rotterdam en het hinterland. Port of Limburg draagt op die manier bij aan het verminderen van verkeersdruk en uitstoot, in lijn met de duurzaamheidsambities van de regio. De terminal zal niet alleen efficiënt opereren, maar ook als duurzaam voorbeeld dienen, met geavanceerde technologieën en een focus op groene energie. Dit versterkt zowel de toekomstbestendigheid van de transportsector in Limburg als de positie van de provincie als logistieke hotspot in de Euregio.”

Albertkanaal

Door het gebrek aan voldoende infrastructuur voor het laden en lossen van binnenvaartschapen is het Albertkanaal momenteel onderbenut. Benjamin Hermans, CEO Port of Limburg: “Door de verhoging van de bruggen en verbreding van het Albertkanaal, is het kanaal beter toegankelijk voor grotere vrachtschepen met meer transportcapaciteit, waardoor het zowel qua duurzaamheid als qua kosten een beter alternatief vormt voor vervoer per vrachtwagen. Met de EFRO-middelen van 1,5 miljoen euro kunnen we een performant terminalterrein van 120.000 m² realiseren. Er wordt een ruime automatische gate gerealiseerd waar inkomende vrachtwagens zich kunnen aanmelden aan onbemande kiosken., en er wordt voorzien in een vlotte flow van vrachtwagens over het terrein. Op die manier worden de wachttijden van vrachtwagens tot een minimum beperkt. Bovendien wordt er ook zwaar geïnvesteerd in state-of-the-art kranen en innovatieve security technieken. Zelf investeert Port of Limburg nog circa 40 miljoen euro.”

Alle puzzelstukjes passen nu in elkaar. Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput: “De investering was de missing link tussen de kade en de openbare weg en is essentieel om van Port of Limburg een multimodale hub te maken. De investering draagt bij aan de verduurzaming van het vrachtvervoer en de logistieke sector in Limburg. De ambitie is om 240.000 vrachtwagens van de weg te halen. Dit komt neer op 28,8 miljoen verreden kilometers, waarvan de helft in Limburg.”

Pascal Vranken, CCO H.Essers: “De vrachtwagens zullen nog worden ingezet voor het vervoer naar de nabijgelegen railterminal voor verder transport naar onder andere Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, maar ook voor het last mile transport binnen het servicegebied van de Port of Limburg terminal. Deze investering versterkt daarmee de internationale positie van Limburg als logistieke regio.”

Logistiek, economisch speerpunt

De logistieke sector (vervoer en opslag) telt 750 bedrijven en is goed voor een bruto toegevoegde waarde van 1,6 miljard euro. De sector is goed voor meer dan 18.000 rechtstreeks tewerkgestelden en 1.100 zelfstandigen. Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput: “Met die cijfers is de sector heel belangrijk voor de Limburgse economie. Met de Logistieke Campus in zone A van de voormalige Ford-site versterken we de sector op het vlak van innovatie en duurzaamheid. Een iconisch poortgebouw biedt ruimte voor diverse functies zoals administratieve dienstverlening, opleidingsfaciliteiten, flexibele ruimtes,… Het vormt het echte sluitstuk van de reconversie van de Ford-site.”